top of page
  • Kapverdy nemovitosti

Státní podniky na Kapverdách vzrostly o 2,2 % ve čtvrtém čtvrtletí 2023 a zlepšily úroveň rizika


Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 zaznamenal sektor státních podniků Kapverd růst aktiv o 2,2 %, čímž dosáhl přibližně 129,8 miliard escud, což odpovídá 49,2 % HDP. V tomto období se čtyři společnosti zlepšily ve svém hodnocení rizika: jedna přešla do kategorie velmi nízkého rizika, dvě z kategorie vysokého rizika do středního rizika a jedna z velmi vysokého rizika na vysoké riziko.


Podle čtvrtletní zprávy o výkonnosti zkoumala Státní podnikatelská kontrolní jednotka (UASE) 35 státních podniků na základě jejich ekonomicko-finančních výsledků. Zpráva uvádí, že SPE pozitivně přispěl k národnímu bohatství. HDP Kapverd vzrostl o 6,6 % v objemu, a za celý rok 2023 se očekává zvýšení objemu obchodů a EBITDA o přibližně 4,4 % a 28,3 %.


Hlavní ukazatele jako EBITDA, EBIT a čistý výsledek vykázaly pokles ve srovnání s předchozím rokem, což je způsobeno především odpisy a ztrátami. Přesto úroveň likvidity zůstává nad 1, což potvrzuje schopnost podniků plnit své závazky.


Očekává se, že v roce 2023 dosáhne čistý výsledek SPE přibližně 686,7 milionů CVE pozitivně, což by mohlo být poprvé, kdy SPE vykáže zisk. Šest největších podniků by mělo zaznamenat růst objemu obchodů o 2,0 % a čistý výsledek se zvýší o 208,7 % na přibližně 1,3 miliardy CVE.


ASA a ELECTRA, které budou v roce 2023 generovat 41 % objemu obchodů v sektoru, budou i v roce 2024 klíčovými hráči. Rizikový profil sektorových podniků se zlepšil, přičemž 39,4 % firem má úroveň rizika středního rizika. Pro rok 2024 se očekává další zlepšení rizikového profilu u některých klíčových hráčů.


zdroj a foto: Expresso das Ilhas


Jak tuto informaci vyhodnotit?


1. Pozitivní růst sektoru státních podniků


  • Co to znamená: Aktiva státních podniků v Kapverdách vzrostla o 2,2 % a dosáhla přibližně 49,2 % HDP. To naznačuje, že tento sektor je stabilní a roste, což může znamenat příležitosti pro podnikání a investice.

  • Co zvážit: Růst sektoru signalizuje zdravý ekonomický stav a možnost investovat do oblastí, kde stát nebo veřejný sektor hraje klíčovou roli.


2. Zlepšení úrovně rizika


  • Co to znamená: Některé společnosti ve veřejném sektoru zlepšily svou úroveň rizika, což naznačuje zlepšení jejich finanční stability a řízení.

  • Co zvážit: Nižší úroveň rizika znamená nižší pravděpodobnost finančních problémů u státních podniků, což je pozitivní pro investory, kteří plánují spolupracovat s těmito podniky nebo investovat do jejich aktivit.


3. Ekonomický růst a výkonnost


  • Co to znamená: HDP Kapverd vzrostl o 6,6 % v objemu ve 4. čtvrtletí 2023, což je pozitivní signál o růstu ekonomiky. Očekává se, že objem obchodů a EBITDA se zlepší.

  • Co zvážit: Růst HDP a zlepšení ekonomických ukazatelů naznačují příznivé podnikatelské prostředí, což je motivující faktor pro investice.


4. Výkonnost hlavních státních podniků


  • Co to znamená: ASA a ELECTRA jsou hlavními hráči, kteří i v roce 2024 generují významné příjmy. Jejich silná pozice představuje příležitosti pro investice nebo obchodní spolupráce.

  • Co zvážit: Zaměření na tyto společnosti může být strategickým krokem pro investice, pokud plánujete vstoupit do odvětví, kde jsou tyto podniky dominantní.


5. Budoucí výhled


  • Co to znamená: Očekává se zlepšení výsledků během roku 2024 s poklesem rizika u některých klíčových hráčů.

  • Co zvážit: Pozitivní výhled a očekávaná zlepšení znamenají, že investice do Kapverd mají potenciál být dlouhodobě výhodné, zejména pokud se ukáže, že ekonomika a podnikatelské prostředí budou i nadále stabilní a rostoucí.

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page